Bilim ve teknolojideki gelişmeler ile günümüzde daha “temiz” bir hayat yaşayabiliyoruz. Anti bakteriyel sabunlar, mikropların %99’unu öldüren temizlik malzemeleri vb… Ancak BBC Future’un makalesine göre bazı bilim insanları aşırı temiz olmanın da yanlış olduğunu ve astıma ya da alerjilere yol açabileceğini belirtiyor. Peki çevremizdeki bakterilerle nasıl bir denge tutturabiliriz?
Evet, ek çok nahoş hatta ölümcül hastalığa yol açan bakteriler var ama sağlığımız için faydalı olanlar da var. Bağırsaklarımızda vitamin yapanlar, derimizi kaplayarak mikroplara karşı koruyanlar ve yemekleri sindirmemize yardımcı olanlar gibi…
BAKTERİLERLE BARIŞ ANLAŞMASI
Bazı bilim insanları, fazlaca temiz olduğumuzu düşünüyor örneğin Londro Koleji Üniversitesi’den Graham Rook anneden gelen mikrobiyotanın (deri, bağırsak vb.deki zararsız simbiyotik canlılar) çok önemli olduğunu ve çevredeki mikrobik canlı çeşitleri ile temas halinde olmamız gerektiğini belirtiyor. Örneğin bebeğin yere düşen emzik yerine yeni ve temiz bir tane değil annenin yere düşen emziği emip temizleyerek çocuğa vermesi çocuğun mikrobiyotasının gelişimini hızlandıracağını ve alerjileri azaltacağını söylüyor. Ayrıca spor salonunda değil doğa da egzersiz yapmak da daha iyi olduğunu belirtiyor! Mikrobiyolog Mary Ruebush da ona ktılıyor ve mikrobiyotanın bağışıklık, otizim, alerji, otoimmünite, ruh hali ve merkezi sinir sisteminin gelişimiyle yakından ilgili olduğunu ifade ediyor.
HER GÜN UZUN UZUN YIKANMAYIN!
Kötü bakteriler kadar iyi bakterilerin olması insanlar için çözmeleri gereken bir ikilem yaratıyor. Peki kötü bakterilerden kaçınıp iyi bakterilerle olan temasımızı nasıl sürdürebiliriz? Tabii ki temel temizlik alışkanlıklarını sürdürmeliyiz.
Bilim insanları enfeksiyonların yayılmasında en olası sebebin kirli olduğunu düşüyor. Ellerin sadece yıkanması değil iyi de yıkanması gerekiyor. Elin her yüzeyi sabun ve suyla ovularak en az 15 saniye yıkanmalı. Sabun köpüğü mikropların elden sökülmesini sağlamakta. Ancak vücudun her yerinin çok sıkı bir şekilde yıkanması gerekmediğini söyleyen Ruebush her gün uzun bir duş almayı tavsiye etmiyor! Ancak jenital bölgelerin ve çok terleyen kısımların yıkanabileceğini ekliyor. İç çamaşırınızı da her gün değiştirmelisiniz.
Pijama da kişisel temizlik için risk taşıyan bir kıyafet. Uzmanlar pijamaların hafta bir değiştirilmesi gerektiğine değiniyor.
EVDE TEMİZLİK
Uzmanlar evde kötü bakterilerle savaşmak için aşırı temizlik değil zamanında yapılan temizliği öneriyor. İyi bir hijyen için hafta bir sıkı bir temizlik yerine ev temizliği gün yaşamımızın doğal bir parçası olmalı. Örneğin sebze doğradıysanız kesme tahtasını yemekten sonra kaldırmak üzere bekletebilirsiniz ama çiğ balık ve et kestiyseniz kesme tahtasının hemen tamizlenmesi gerekiyor.
HAVLULARA ve ÇARŞAFLARA DİKKAT
Uzmanlar havlu ve çarşafların tam olarak ne kadar sıklıkla değiştirilmesi gerektiğine dair bilimsel bir çalışma olmadığını ancak çarşaf ve havluların enfeksiyon riski yarattığına dair elde yeterli bilgi olduğu belirtiliyor. Londra Temizlik okulundan Sally Bloomfield çarşaf ve havluların haftada bir değiştirilmesini tavsiye ediyor ve özellikle el havluları ile kişisel bakım ürünlerinin paylaşılmasına karşı uyarıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder